Demokratik Eğitim Uygulamaları

Democratic Education Practices

Demokratik Eğitim Uygulamaları

 
Yazar : Metin Konak  Yahya KURNAZ, Ercan ULUDAĞ, Özlem KUTLU, Feyzi Demirpolat Tansu TUNCER OÇAK, Afet YÜĞRÜK  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 2-2023
Sayfa : 242-257
DOI Number: :
Cite : Metin Konak Yahya KURNAZ, Ercan ULUDAĞ, Özlem KUTLU, Feyzi Demirpolat Tansu TUNCER OÇAK, Afet YÜĞRÜK, (2023). Demokratik Eğitim Uygulamaları. TİGİN Analitik Sosyal Bilimler Dergisi, 2-2023, p. 242-257. Doi: 10.46868/tigin.306.
    


Özet
Demokratik eğitim, demokrasinin ilke ve kurallarının, insan hak ve özgürlüklerinin eğitim ve öğretim programlarında açık ya da örtük hedeflere dönüştürülüp, öğrenme yaşantıları yoluyla bireylere uygulamalı olarak kazandırıldığı eğitimdir. Demokratik eğitimin hedefi; bağımsız, dünyaya bakışında sorgulayıcı ve çözümleyici olan ve yine de demokrasinin kuralları ile uygulamalarını derinlemesine bilen yurttaşlar yetiştirmektir. Bu nitelikler ancak bireylere fırsat eşitliği sağlayan öğrenci merkezli, paylaşmaya, yardımlaşmaya, etkin katılıma olanak veren ve öğrenci farklılıklarını karşılayarak birlikte öğrenmeye olanak sağlayan bir eğitim ve öğretim süreci sayesinde kazandırılabilir. Günümüz eğitim sistemlerine genel çerçeveden bakıldığında tek tip insan yetiştiren eğitim anlayışına dayalı geleneksel yapıyı, modern, çok yönlü insan yetiştirmeyi amaçlayan demokratik yapıya doğru kaydırma çabaları hızla sürmektedir. Bu çalışma; bireysel farklılıklarının bilincinde olarak öğrencileri doğru ve çağdaş bilgi ile donatan, onların derse ilgilerini ve motivasyonlarını sağlayan, onların yeteneklerini keşfeden, onlara özgüven bilinci veren, onları hoşgörü ve eşitlikle disipline eden Türk eğitim Sistemi’nde ve gelişmiş ülkelerde demokratik eğitim modelini ana hatlarıyla incelemektir. Çalışma demokratik eğitimde ideal bir eğitimci kültürü, objektif, demokratik tavır sahibi, söz ve davranış bütünlüğü olan bir kişi profiline eğitim acısından katkı sağlamaktır.

Anahtar Kelimeler
Demokratik Eğitim, Öğrenci, Demokratik Okul

Abstract
Democratic education is education in which the principles and rules of democracy, human rights and freedoms are transformed into explicit or implicit objectives in education and training programmes and are practically acquired by individuals through learning experiences. The goal of democratic education is to raise citizens who are independent, questioning and analysing in their view of the world, and yet who have a deep knowledge of the rules and practices of democracy. These qualities can only be gained through a student-centred education and training process that provides equal opportunities for individuals, enables sharing, cooperation, active participation and enables learning together by meeting student differences. When we look at today's education systems from a general framework, efforts to shift the traditional structure based on the understanding of education that raises a single type of person towards a democratic structure aiming to raise modern, versatile people are continuing rapidly. This study aims to examine the democratic education model in the Turkish education system and in developed countries, which equips students with accurate and contemporary knowledge with the awareness of their individual differences, ensures their interest and motivation, discovers their talents, gives them self-confidence, disciplines them with tolerance and equality. The study aims to contribute to the profile of an ideal educator culture in democratic education, an objective, democratic attitude, a person with integrity of speech and behaviour in terms of education.

Keywords
Democratic Education, Student, Democratic School