Göçmen Çocukları ve Din Eğitimi

Immigrant Children and Religious Education

Göçmen Çocukları ve Din Eğitimi

 
Yazar : REMZİ NURBİYE    
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 1-2024
Sayfa : 54-66
DOI Number: :
Cite : REMZİ NURBİYE , (2024). Göçmen Çocukları ve Din Eğitimi. TİGİN Analitik Sosyal Bilimler Dergisi, 1-2024, p. 54-66. Doi: .
    


Özet
İnsanların bağlı bulundukları bir coğrafyadan başka bir yere iç savaş, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sebepler neticesinde mekân değiştirmelerine göç denir. Modern çağın en önemli problemlerinden biri olan göç günümüzde gittikçe derinleşen bir vakıa halini almaktadır. Türkiye bağlı bulunduğu coğrafi konum itibariyle göç dalgalarının etkisi altında yer almaktadır. Göçmenler Avrupa Birliği ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek için Türkiye’yi köprü olarak kullanmaktadırlar. Özellikle bütün dünya ekseninde başta Orta Doğu coğrafyasında meydana gelen savaşlar neticesinde Türkiye büyük ve düzensiz bir göç hareketine maruz kalmıştır. Türkiye’deki demokrasi ve hürriyet temelli yönetim anlayışı ülkemizi mülteciler açısından cazip ve yaşanacak bir yer konumuna getirmektedir. Türkiye’ye gelen göçmenler arasında bireyler ailecek yer değiştirdikleri için beraberinde çocuklarını da getirmektedirler. Burada göçmen çocukların büyük çoğunluğunun İslam dinine mensup olmaları onların din eğitimlerini çok daha önemli kılmaktadır. Düzensiz bir şekilde ülkemize iltica eden bu ailelerin dini hazırbulunuşluk düzeyi zaten geldikleri toplum yapısı ile benzer olduğundan din eğitimi süreci açısından olumlu bir gelişme göstermektedir. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Trabzon ili merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış ve yönlendirici olmayan görüşme tekniği ile ilköğretim okullarında okuyan 27 tane yabancı uyruklu öğrenciyle din geçmişleri doğrultusunda din eğitimine bakışları ile ilgili görüşme yapılarak onların görüşleri alınmıştır.

Anahtar Kelimeler
Göç, Göçmen çocuklar, Din eğitimi, Uyum

Abstract
Migration is the movement of people from one geography to another as a result of civil war, political, economic, social and cultural reasons. Migration, which is one of the most important problems of the modern age, is becoming a deepening phenomenon today. Turkey is under the influence of migration waves due to its geographical location. Migrants use Turkey as a bridge to go to the European Union countries and the United States of America. Turkey has been exposed to a large and irregular migration movement, especially as a result of the wars occurring in the Middle East geography in the whole world axis. The understanding of democracy and freedom-based governance in Turkey makes our country an attractive place to live for refugees. Among the migrants coming to Turkey, individuals bring their children with them as they change their place of residence as a family. The fact that the majority of migrant children belong to the Islamic religion makes their religious education much more important. Since the level of religious readiness of these families who irregularly asylum in our country is similar to the social structure they came from, it shows a positive development in terms of religious education process. The research consists of students studying in primary schools within the borders of the central district of Trabzon province in the 2022-2023 academic year. In this study, in which qualitative research method was used, data were obtained by interviewing 27 foreign students studying in primary schools with semi-structured and non-directive interview technique about their views on religious education in line with their religious background.

Keywords
Migration, Immigrant children, Religious education, Adaptation