|
Yazar
|
:
SİBEL ESMER DENİZ
SİMGE TAŞ, ZEYNEP GÖZE
|
|
Türü |
:
|
Baskı Yılı |
:
2025
|
Sayı |
:
1-2025
|
Sayfa |
:
36-53
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
SİBEL ESMER DENİZ SİMGE TAŞ, ZEYNEP GÖZE, (2025). Covid 19 Salgınında Uygulanan Uzaktan Eğitim Sürecinde Okul Öncesi Öğretmenlerinin Yaşadıkları Sorunlar ve bu Sorunlara Yönelik Öğretmen Görüşleri. TİGİN Analitik Sosyal Bilimler Dergisi, 1-2025, p. 36-53. Doi: .
|
|
Özet
17 Kasım 2019'da Çin'in Vuhan şehrinde başlayan Covid 19, Aralık ayı itibarıyla dünya genelinde bir salgına dönüşmüştür. Salgının daha fazla yayılmaması ve olumsuz sonuçlara sebep olmaması için uluslararası sağlık kuruluşları (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından bazı önleyici kararların alınması ve kısıtlamaların uygulanması zorunlu kılınmıştır. Bu kısıtlamalar kapsamında okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim kurumlarında kapanma yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda eğitimde yeni bir dönem olan uzaktan eğitim uygulamalarına geçiş başlamıştır. Buna göre bu çalışmanın amacı, Türkiye’de taşra ve merkez olmak üzere farklı kesimlerde görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin, Covid 19 pandemisi boyunca hem öğrenme hem de öğretme alanlarında karşılaşmış oldukları deneyimlere ve sorunlara dair araştırma yapmaktır. Bu hedefler doğrultusunda okul öncesi eğitim kurumu öğretmenlerinin, Covid 19 pandemisi itibarıyla uygulamaya konulan uzaktan eğitim süreci ile ilgili genel mütalaa ve deneyimleri araştırılmıştır. Çalışmada olgu bilim deseni ile hazırlanmış nitel bir araştırma tasarlanmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenler taşra ve merkez olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde olarak görev yapan, 15 kişiden oluşmaktadır. Bu veriler kapsamında okul öncesi öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin olumsuz görüşlerinin ağırlıkta olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda özellikle taşra bölgelerinde altyapı hizmetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle eğitim buralarda uzaktan eğitim süreci bazen sekteye uğramıştır. Bunun yanı sıra bu dönemde telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla Zoom, WhatsApp ve e-okul gibi platformlar üzerinden öğrencilerle iletişim sağlanmıştır. Yine bu dönemde öğretmen ve öğrencilerin aynı fiziksel ortamda bulunamamasından kaynaklı çeşitli motor, bilişsel, sosyal-duygusal ve öz bakım becerilerinin kazandırılması ve takibi güçleşmiştir. Bununla birlikte, ankete katılan öğretmenlerin birçoğunun teknolojiyi kullanma noktasında kendini yetersiz gördüğü de ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Okul Öncesi Öğretmeni, Covid 19, Pandemic, Uzaktan Eğitim
Abstract
Covid 19, which started on 17 November 2019 in Wuhan, China, has turned into a worldwide outbreak as of December. In order to prevent the outbreak from spreading further and causing negative consequences, some preventive decisions and restrictions have been mandated by international health organisations (World Health Organization). Within the scope of these restrictions, pre-school, primary school, secondary school, high school and higher education institutions have been closed. In this context, the transition to distance education applications, which is a new era in education, has started. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the experiences and problems that preschool teachers working in different parts of Turkey, including provincial and central, have encountered in both learning and teaching areas during the Covid 19 pandemic. In line with these objectives, the general opinions and experiences of preschool education institution teachers about the distance education process put into practice as of the Covid 19 pandemic were investigated. In the study, a qualitative research prepared with a phenomenology design was designed. The teachers participating in the study consisted of 15 people working in various regions of Turkey, including provincial and central. Within the scope of these data, it was determined that pre-school teachers' negative opinions about distance education were predominant. In this context, especially in the provincial regions, the distance education process was sometimes interrupted due to problems in infrastructure services. In addition, in this period, communication with students was provided through platforms such as Zoom, WhatsApp and e-school via phones, tablets and computers. Again in this period, it became difficult to gain and follow up various motor, cognitive, social-emotional and self-care skills due to the fact that teachers and students could not be in the same physical environment. In addition, it was also revealed that many of the teachers who participated in the survey considered themselves inadequate in terms of using technology.
Keywords
Preschool Teacher, Covid 19, Pandemic, Distance Education Giriş